Ön Yükleme Roket
Ön Yükleme Tüp
Üst Çerçeve

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi, öneri ve şikayetleriniz için bize ulaşın.

Alt Çerçeve Mermer Silim

Mermer Yüzey Nasıl Temizlenir?

Editör 29 Ekim 2023 Pazar Görüntüleme (304)

Mermer Yüzey Nasıl Temizlenir?

Mermer birçok mineralin birleşimiyle oluşan kireç taşı olduğundan, ham yapısı ile birçok leke kalıntısını kabul edebilecek emici özellikte bir doğal taştır. Genellikle en çok sorun çıkaran lekeler arasında yağ, pas, asitli yiyecek ve içeceklerin oluşturduğu lekeler gelmektedir. Piyasada mermer leke çıkarıcı ya da yüzey temizleyici adı altında birçok yüzey temizleyici bulunmaktadır. Fakat bu yüzey temizleyicilerin hepsi mermer yüzey üzerinde oluşmuş her lekeyi başarılı bir şekilde temizleyemez. Bunun nedeni ise; yüzeyde kullanılan mermerin rengi ve türü, özelliksel yapısı, yüzeyde oluşan leke türü ve yoğunluğu, lekenin yüzey üzerindeki temas süresi gibi etkenlerdir.

Ayrıca; bu etkenlerin dışında, mermerin renginin beyazlaması ya da sararması gibi yüzey rengi üzerinde de olumsuz etkiler oluşabilmektedir. Mermer zarif bir doğaltaştır, dolayısıyla zarif dokunuşlarla estetik güzelliğini gösterir ve yansıtır. Asitli ve yüksek düzey dezenfektan özelliği taşıyan yüzey temizleyicileri kullanırken çok dikkat etmek gerekir.

Mermer Yüzeye Zarar Veren Lekeler

Mermer, yapısı gereği (gözenekli) belli periyodlarda aşındırma tekniği kullanılarak yapılan yüzey bakımı (silim-parlatma-cilalama) uygulaması isteyen narin ve nazlı taşlar kategorisindedir. Kullanım aşamasında oluşabilecek her türlü olumsuz ihtimalleri düşünerek tasarımlarda kullanmak üzere mermer seçimi yaparken, renk ve mermer kalınlığının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Kullanıma bağlı (içki sigara çay kahve asitli yiyecek ve içecek) olarak; mermer yüzey üzerindeki leke, yanık ve benzeri hasar oranı, yüzeydeki leke kaplama genişliği ne boyutlarda olursa olsun temizliği hatta tamiri ve onarımı her zaman mümkündür. Tam olarak sebep bu olmasa da; pahalı bir taş olmasına rağmen banyo, mutfak ve dekoratif tasarımlarda sıklıkla tercih edilmesinin nedenlerinden biridir. Mermerin ilk günkü halini uzun yıllar korumasının altında yatan bu başarı oranı, mermerin kalınlığı ve cinsine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca yüzey üzerine herhangi bir şekilde dökülmüş ya da bulaşmış bir lekenin, yüzey üzerindeki temas süresine bağlı olarak lekenin tamamen çıkarılması, yok edilmesi ve temizlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu lekeleri çıkarmanın yollarını belirtmeden önce, hem mermerin hem de bu lekelerin en büyük ortak düşmanlarının asidik çözeltiler olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

  • Limon, portakal ve benzeri asitli narenciye yiyecek lekesi yüzey rengini değiştirir, mermeri aşındırır.
  • Yağ lekesi hem yüzey rengini soldurur hem de mermerin içine işler.
  • Pas lekesi yüzey üzerinde kahvemsi renk tabakası oluşturur, mermer içine işlemez.
  • Asit lekesi yüzeyi aşındırır, farklı renk tonunu açığa çıkarır.
  • Vişne benzeri lekeler hem yüzey rengini değiştirir, hem de mermerin üst tabakasına sızar.
  • Yüksek ısı (220°C üstü) nedeniyle oluşan yüzey lekeleri, yüzey rengini (orjinal rengine bağlı olarak beyaz, sarımtırak) değiştirir.
  • Sirke ve Mor lahana lekesi yüzeyin rengini değiştirir, mermer içine işler.
  • Uv ışınları mermer yüzeyinin rengini soldurabilir fakat mermer içine erişemez.
  • Asetat kalem lekesi mermer yüzeyinde tabaka oluşrurur fakat mermer içine erişemez.
  • Mürekkep lekesi yüzeyin rengini değiştirir, mermer içine işler.

Profesyonel Mermer Temizliği

Yukarıda belirtilen leke oluşumlarının hepsinin çıkarılması ve mermer yüzeyinin parlak ve pürüzsüz görünüme kavuşmasının en garantili yolu mermer yüzey yenileme (silim-cilalama) yönteminden geçer. Bu uygulama sadece mermerin bakım ve temizliği için üretilmiş özel silim makineleri ve pH değeri çok düşük yüzey temizleme malzemeleri (honlama ve parlatma kremleri) ile yapılır ve istenilen parlaklık ve temizlik %100 garanti edilir. Elbette mermer yüzeyinde oluşan lekeleri çıkarmanın alternatif yolları da var. Kimyasal temizleyicilerin ve yüksek düzey dezenfektanların (çamaşır suyu, aseton) genellikle pH değerleri yüksektir ve lekeleri çıkarabilir. Ancak yüksek ihtimalle mermer yüzeyinin renk yapısı bozulacak ve yüzeyi belirgin bir derinlikte aşınacaktır.

Mermer Yüzey İçin Alternatif Çözüm Önerileri

Başlamadan önce önemle hatırlatmak isteriz; bu alternatif çözümler tamamen lekenin yüzey üzerindeki temas süresiyle ve leke yoğunluğuyla bire bir orantılıdır. Limon ve benzeri narenciye grubuna ait lekelerde eğer temas süresi çok kısa (60 sn.) ise; hemen müdahale edilmeli, leke bulaşmış alanın hızlıca soğuk su ile durulanması sağlanmalıdır. Su tutulması limonun yüzey üzerindeki aside etkisini düşürür ve yüzeyle limon suyu arasına girerek perde işlevi görür.

Yağ lekesi pH değeri düşük yağ çözücüler ile kolayca çıkarılabilmektedir. Çıkarılamadığı durumlarda; bir miktar benzin ve gazlı bez ile leke üzerinde ovma işlemi yapılarak yüzey temizlenebilir. Uygulamadan sonra ortam havalandırılmalı ve benzin tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Fakat unutulmamalıdır ki; benzin iyi bir yağ çözücü olsa da, hem yanıcı hem de ağır kokusu olan hidrokarbon bileşiğidir. Özellikle mutfaklarda yemek hazırlanırken ya da ocak açıkken, bu madde ateşin olduğu alana yaklaştırılmamalıdır.

Pas lekesinin yüzey üzerinde oluşturduğu tabaka genellikle çok sonra farkedilir. Bu lekeler genellikle genel temizlik yapılırken ya da pas lekesi metal malzemelerin kullanım alanı dışına taştığında ortaya çıkar. Bu tip lekelerde diş macunu bazı deneyim sahiplerince önerilse de; uzun süre pas lekesine maruz kalmış yüzeylerde diş macunu bu lekeyi çıkaramayacak ve işe yaramayacaktır. Ancak kısa bir süre önce oluşmuş pas lekelerinin çıkarılmasında pratik bir uygulama olarak değerlendirilebilir.

Yüzey sararması veya beyaz leke genellikle sigara, yüksek ısı teması ya da renk bırakan yiyecek ve içeceklerin yüzey ile (hava yolu veya direk) teması sonucunda oluşmaktadır. Sabunlu (arap sabunu daha etkilidir) su ile kaba leke alındıktan sonra limon suyu, tuz ve bir miktar ılık su (oksijenli ya da normal) karışımı hazırlanıp krem formunu aldığında, yüzey üzerine sürülerek bir süre (3-7 dk.) bekletilir. Ardından pamuklu bir bez ile (yüzeyi çizmez parlatıcı özelliğe sahiptir) yüzey leke kaybolana kadar ovalanır. Durulama işleminden sonra hem lekesiz hem de parlak bir yüzey elde edilebilir.

Genel olarak gözden kaçmış ya da unutulmuş veya ihmal edilmiş bir leke elbetteki yüzeye zarar verir. Bu tür lekeler hem yüzey rengini değiştirir hem de yüzeyi istem dışı aşındırır. Bu gibi durumlarda en etkili doğal çözüm, karbonatın yüzey üzerine lapa olarak (suyla karıştırılıp hamur modu alması) dökülmesi ve kısa bir süre (20-30 dk.) bekletilmesidir. Kurumaya başladığında yüzeyi çizmeyecek yünlü bez yardımıyla, hafifçe bastırarak ve dairesel biçimde ovarak, yüzey üzerindeki karbonatın yüzeyden ayrılıp dağılması sağlanır. Sonra ılık su ile durulanır ve leke çıkarımı sağlanır.

Tebeşir tozu özellikle taze lekeler üzerinde oldukça etkili olabilmektedir. Kullanımı ve uygulaması oldukça basit olmakla birlikte, tek başına kullanılır. Tebeşir toz halinde değilse; parçalanıp toz haline getirilir ve un formunu aldığında leke üzerine serpiştirilir. Çok ıslak olmayan nemli bir bez ile yüzey üzerinde ovalayarak gezdirilir. Leke tamamen çıkarılıncaya kadar, bu işleme devam edilir.

Mermerde Pas Lekesine Karşı Oksalat Asit

Pas lekelerinde genellikle bazik solüsyonlar (pas sökücüler) kullanılır ve temizlik sonuç verir ve en etkili çözüm Oksalat Asit kullanmaktır. Oxalic Acid adıyla piyasada toz tablet ve likid şeklinde satılır. Ilık ve sıcak arasında (35-70 °C) sıcaklıktaki su içine atılıp karıştırılır ve çözülmesi sağlanır. Mermer yüzey üzerindeki pas lekesinin üzerine döküp bir süre (1-10 dk.) bekletilir ve ardından uygulanan alan durulanır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; Oksalat Asit her ne kadar bitkisel organik asit olsa da; deriyle temasında tahrişe yol açabilir. Bu nedenle eldiven takarak işlem yapmalı ve kesinlikle çıplak elle temas sağlanmamalıdır.

Hidrojen Peroksit ve Amonyak

Diğer bir yöntem ise; amonyak kullanımıdır. Fakat amonyak direkt olarak yüzeye tek başına uygulanmaz. Limon da mermer yüzeylerdeki leke çıkaran kombin karışım setlerinin içerisinde bulunur. Ancak; tek başına yüzey temizliğinde kullanılmaz, zira zaten kendisi leke oluşturmaktadır. Burdaki kullanımda amaç; asidik özelliğin fiziksel etkisini, yüzey üzerindeki lekeye diğer bileşenler üzerinden hissettirmektir. Bir miktar (%20) oksijenli su ile hazırlanan amonyak çözeltisi, yumuşak peçete ya da pamuklu bez yardımıyla lekeli alan üzerine yedirerek uygulanır ve ardından lekenin çıkarılması sağlanır. Bu işlem oldukça kısa (1-5 dk.) sürmelidir.

Bilindiği üzere amonyak, canlılar için oldukça zehirli içinde gizli ısı barındıran kimyasal bileşiktir. Ancak mermer yüzeyiyle uzun süre teması halinde leke çıkarmak için yapılan bu işlem, hem mermer yüzeyde hem de insanlarda büyük sorunlara yol açabilir. Hidrojen Peroksit yüksek düzey dezenfektan grubuna giren renksiz bir bileşiktir. Bu bileşik genellikle eczane, haşere ilaçlama merkezlerinden veya dezenfeksiyon uygulaması yapan firmalardan temin edilebilir. Mermer yüzey üzerindeki aşındırma oranı çok düşüktür ve güvenle kullanılabilir. Boş bir spreyleme şişesi içerisine başka bir bileşen eklemeden sadece su ve (% 6-10 oranında) Hidrojen Peroksit eklenir. Spreyleme yöntemi ile leke üzerine uygulanır ve yüksek başarı sağlanır. Uygulamaya rağmen leke istenilen saydamlıkta çıkarılamadıysa, kalan leke yoğunluğuna göre Hidrojen Peroksit miktarı arttırılabilir.

Mermer Yüzey Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mermer üzerinde oluşan lekeler ne kadar baskın ve ağır olursa olsun kireç çözücü, çamaşır suyu, tuz ruhu, yüzeyi çizecek sertlikte olan metal malzemeler ve yüzeyin üzerini soyup aşındıracak kadar pH değeri yüksek asitli bileşenleri ve deterjanları kullanmaktan kaçınmak gerekir. Kimyasallar ile sürekli yapılan temizlik ve leke çıkarma işlemleri, mermerin dış etkenlere olan dayanımını zayıflatır ve kullanım ömrünü kısaltır.

Mermer yüzeyler temizlenip kurumaya bırakıldığında oluşan su lekelerini önlemek için, mikro fiber bez kullanılabilir. Yüzey temizleyicisinin mermere zarar verip vermeyeceğinden emin olunamıyorsa, bir mermer parçasında ya da görünmeyecek kısmında test edilebilir. Bunların dışında; metal yapıda olan temizlik araclarının, mermer yüzey üzerinde kullanılması ve gezdirilmesi de yüzeyin çizilmesine sebep olabilir. Bu çizikler içerisine zamanla kullanıma bağlı olarak, artık ve kalıntılar yerleşir. Bu durum hem görüntü kirliği hem de hijyenik olmayan ortam oluşturur.