Ön Yükleme Roket
Ön Yükleme Tüp
Üst Çerçeve

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi, öneri ve şikayetleriniz için bize ulaşın.

Alt Çerçeve Mermer Silim

Granit Lekeleri Nasıl Çıkarılır?

Editör 29 Ekim 2023 Pazar Görüntüleme (968)

Granit Lekeleri Nasıl Çıkarılır?

Elmas'tan sonra en sert doğal taşlardan olan Granit, kristal yapısı ile her ne kadar lekelenmeye ve renk bozulmasına karşı dirençli olsa da, zamanla kullanıma bağlı olarak yüzey üzerinde istenmeyen kir ve lekeler oluşur. 300'den fazla renk ve desen modeline sahip olan granit taşlarının hepsi, kimyasallara ve çevresel etkenlere aynı tepkiyi vermez. Özellikle koruyucu cilasının (mühür olarak ta bilinir) etkisini yitirmesiyle, granit gözenekleri her türlü sıvıyı veya lekeyi kısmen de olsa emebilmektedir.

Yüzeydeki koruyucu cilanın etkisini kaybedip kaybetmediğini anlamak için, yüzey üzerine dökülen sıvının durumunu takip etmek yeterlidir. Sıvı yüzey üzerinde boncuklara dönüşüyorsa koruyucu aktif, yüzeyin üstünde kayboluyor ve dağılıyorsa etkinliğini yitirmiş demektir. Bu durumda; yüzey üzerine yeni koruyucu cila yapılması gerekir ve yapılan cila kullanıma bağlı olarak, minimum 2-3 yıl yüzeyi dış etkenlere karşı korur.

Her Türlü Lekeyi Çıkarmak Mümkün

Öncelikle tavsiye edilen bu leke çıkarma ve parlatma yöntemleri %100 granitten imal edilmiş gerçek granit malzemeler için önerilmektedir. Mermerit, dökme demir, dökme granit, döküm mermer, döküm granit, poligranit, polügranül isimleriyle bilinen yapay tezgahlar, %100 doğal granit taşından imal edilmedikleri gibi çeşitli (polimer) reçineler içerdikleri için aşağıda önerilen yöntemler işe yaramayabilir ve yüzeylere zarar verebilir.

Granit'ten yapılmış %100 orjinal granit eşyalar, mermer kadar olmasa da, belli periyodlarda aşındırma tekniği kullanılarak yapılan yüzey bakımı (silim-parlatma-cilalama) uygulaması isteyen, çok sağlam ama bir o kadar da narin dokunuşlar isteyen doğal taşlardandır. Aslında mermerden daha dirençli olan granit yüzeyler için üretilmiş bir çok kimyasal özellikli yüzey temizleyiciler oldukça işe yaramaktadır. Ancak granitin cinsi, rengi ve leke yoğunluğuna göre; bu yüzey ve zemin temizleyicilerin işe yaramadığı durumlar da söz konusu olabilmektedir. Granit yüzey üzerinde kullanıma bağlı (içki, sigara, çay, kahve, asitli yiyecek ve içecek) olarak oluşan leke, yanık ve benzeri hasarların, genişliği ne boyutlarda olursa olsun, temizliği hatta tamiri ve onarımı her zaman mümkündür. Yüzeyi iyi korunduğunda, çok uzun yıllar yapısı ve renginden ödün vermeden amacına uygun hizmet edebilmektedir. Granit tezgah, masa ve benzeri eşya yüzeylerinin maruz kaldıkları lekelerin çıkarılması için bir çok alternatif yol bulunmaktadır.

Vişne Lekesi İçin Karbonat Lapası

Vişne ve mor lahana renginde olan tüm lekeleri (içecek ve yiyecek bulaşığı), en basit yolla karbonatlı su karışımı ile çıkarmak mümkündür. Bir kap içerisine bir miktar karbonat (2-3 yemek kaşığı) koyulur ve su ilave edilerek lapa haline getirilir. Şu kaynatılmış, kireçten arındırılmış ve soğutulmuş olursa çok daha iyi olur. Hazırlanan lapa leke üzerine yayılır. Lapayla kaplanan yüzeyin üzeri streç filmle kapatılır. Minimum 12 saat, maksimum 1 gün lapa yüzey üzerinde bekletilir. Ardından katılaşmış karbonat lapası, yüzeyi çizmeyecek spatula (plastik olanlar tercih edilmeli) benzeri aletle kazınıp, yüzey bol su ile durulanır ve leke çıkarımı sağlanmış olur.

Limon Suyu ve Beyaz Sirke

Bir diğer leke çıkarma yöntemi de, limon suyu ve beyaz sirke karışımıdır. Aslında kimyasallara ve asitlere oldukça dirençli olan granit için altını çizerek belirtmek isteriz ki; koyu renkli (siyah ve tondaş) granit yüzeyler üzerinde renk değişikliğine sebep olabilir. Bu karışım daha çok açık renkli (beyaz ve tondaş) yüzeylerde işe yaramaktadır.

1 çay bardağı beyaz veya normal sirke (mümkünse evde hazırlanan) içine bir kaç damla limon suyu damlatılarak, mikrofiber bez ile yüzeye hafif baskı kuvvetiyle uygulanır. Lekenin çıkarılması ardından her ihtimale karşı hızlıca yüzeyin durulaması yapılır.

El altında sirke bulunmuyorsa, karbonat lapası ile de uygulanabilir. Burda dikkat edilmesi gereken nokta, sirkedeki asit oranı karbonatta bulunmadığından dolayı acele edilmesine gerek yoktur. Ayrıca koyu renk granit yüzeylere de rahatlıkla uygulanabilir. Çıkarılan leke sonrası yüzeyde hafif matlık gözlemlenirse, marketlerde satılan ph değeri düşük bulaşık parlatıcısı ile parlaklık kazandırılır. Granit tezgahların yüzeylerinde oldukça işe yarayan bulaşık parlatıcısı ile taze lekeler de kolayca çıkarılabilir.

Ağır Yağ ve Pas Lekesi İçin Sodyum Bikarbonat

Sıkça uygulanan bir diğer yöntem ise; kimyasal adıyla Sodyum Bikarbonat olarak bilinen kabartma tozu ya da diğer adıyla fırın sodası kullanımıdır. Özellikle ankastre fırın ve benzeri eşyaların lekelerinin çıkarılmasında ve temizliğinde sıklıkla kullanılmaktadır. Nemli mikrofiber bir bez yardımıyla leke üzerine sürülen fırın sodası baskı kuvveti uygulanarak lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Genellikle ağır yağ ve pas lekelerinde başarılı sonuçlar verir. Eğer istenilen sonuç alınamazsa, kombin karışım seti hazırlanıp lekelerin daha etkin çıkarılması sağlanabilir. Bu karışım için, Hidrojen Peroksit ve sıvı bulaşık deterjana ihtiyaç vardır. 2 adet kabartma tozu, 1 çay bardağı sıvı bulaşık deterjanı ve bir tatlı kaşığı hidrojen peroksit birleştirilerek elde edilen karışım yüzey üzerine uygulanır.

Burda önemli olan nokta; yüzeye uygulanan bu kombin karışımın yüzey üzerinde 12-24 saat arasında bir zaman diliminde yüzey üzerinde kalmasını sağlamaktır. Aslında bu yöntemin, yukarıda ilk örnekte verilen karbonatlı kapatma yönteminden (malzemeler hariç) hiçbir farkı yoktur. Ordaki adımların aynısı bu yöntemde de uygulanabilir. Eğer tüm bu yöntemlere rağmen yağ lekeleri çıkarılamıyorsa, bir miktar benzin kullanımı sorunu kökten çözecektir. Fakat benzin kullanımı çok kısıtlı zaman içerisinde olmalı ve kullanım süresi 1-7 dakika arasında olmalıdır. Diğer yandan ateş ile kesinlikle teması sağlanmamalı ve granit yüzey üzerinde kalıntısı kalmayacak şekilde bol su ile durulanıp sıvı deterjanla temizlenmelidir. Benzin kokusunu gidermek için ortam havalandırılmalı, kuruyan yüzey en son izopropil içeren bir dezenfektan ile silinip iyice temizlenmelidir.

Granit Lekesi Çıkarırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Granit yüzey ya da zemin üzerinde oluşan lekeler ne kadar baskın ve ağır olursa olsun, kireç çözücü çamaşır suyu tuz ruhu gibi ağır kimyasallar yüzeyi çizecek sertlikte olan metal malzemeler ve yüzeyi soyup aşındıracak kadar pH değeri yüksek asitli bileşenleri ve deterjanları kullanmaktan kaçınmak gerekir. Kimyasallar ile sürekli yapılan temizlik ve leke çıkarma işlemleri yüzey üzerindeki koruyucu mührün dış etkenlere olan dayanımını zayıflatır, görünümünü bozar ve granitin kullanım ömrünü kısaltır. Zarar verip vermeyeceğinden emin olamadığınız yüzey ve zemin temizleyicilerini test etmek için kapı altlarında bulunan granit parçalarını kullanabilirsiniz.

Leke Oluşumuna Karşı Emprenye Mührü

Granit yüzey üzerine dökülen asitli gıdalar, temizlik amaçlı kullanılan kimyasallar ve hava kirliliğine bağlı lekelenmeler taş yüzeyine zarar verir. Doğal taşlardan elde edilen ve birbirinden farklı desenli zeminlerin bakımının doğru yapılmaması ya da ihmal edilmesi durumunda zarar görür ve geri dönüşü olmayan sorunlar meydana gelebilir. Bu ve benzeri etkenlerden göreceği zararı minimize etmek için taşın yapısını bozmadan içine işleyen ve kimyasal bileşiklerden oluşan koruyucu Granit Emprenye tekniği uygulanır.

Emprenye uygulanmış granit yüzeylerde yağlı ve sulu lekelerin oluşumu engellenir ve nem, boya, yağ kalıntıları dışarda tutulur. Aynı zamanda temizliği kolaylaştırır ve sıvı itici özelliği sayesinde leke bırakabilecek sulu kalıntılar yüzeye derinlemesine işlemeden silinebilir. Emprenye işlemini mermer silim firmalarına yaptırabileceğiniz gibi kendiniz de kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Granit Emprenye hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.