Ön Yükleme Roket
Ön Yükleme Tüp
Üst Çerçeve

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi, öneri ve şikayetleriniz için bize ulaşın.

Alt Çerçeve Mermer Silim

Granit Çizikleri Nasıl Giderilir?

Editör 29 Ekim 2023 Pazar Görüntüleme (512)

Granit Çizikleri Nasıl Giderilir?

Mutfakların vazgeçilmezi Granit (tezgah, masa, tencere, tava, çaydanlık ve benzeri) eşyalar pratik kullanımları ve zarif görünümleri ile en yaygın tercih edilen taşlardandır. Mutfak dekorasyonunda sıklıkla kullanılan ve esasen çok sert olan granit taşlar, herhangi bir kaza hata ihmal ve benzeri durumlar sonucu fiziksel baskıya maruz kaldığında çizilebilmektedir. Bu çiziklerin sayıları ve derinlikleri arttıkça, zamanla içleri tortu ve kalıntı ile dolar. Oluşan bu çizikler artık bariz şekilde görünmeye başlar ve hijyenik olmayan bir ortam oluşur.

Çatlak veya Çizik Granit Onarımı

Granit yüzeylerin çiziklerinin giderilmesi için, uygulama yapılacak alan büyüklüğü ve alan yüzeyinin erişilebilirliğine göre; farklı cihazlar kullanılarak çizilen yüzeyler ilk günkü normuna dönebilmektedir. Tezgah, masa ve benzeri yüzeyler için genellikle polisaj makinesi yardımı ile yüzey uygulaması yapılır. Zemin yüzeyler için ise; büyük silim makineleri kullanılır. Her iki işleminde uygulama şekli aynı olup, sadece ekipman ve malzeme farklılıkları vardır. Granit yüzeylerde fiziksel temaslar sonucu çatlak ve çizilmeler oluşabilir. Bu durumu granitin içten veya dıştan partiküllerinin birbirinden ayrılması ve dezenforme olması olarak tanımlayabiliriz. Granitin cinsi ve rengine bakmaksızın her iki durumda da yüzeyin onarılması ve tamir edilmesi mümkündür.

Burada anlatılan çizik ve çatlak giderme yöntemleri sadece %100 granitten imal edilmiş gerçek granit malzemeler için önerilmektedir. Dökme granit, döküm granit, poligranit, polügranül, bio-granit, neo-granit isimleriyle bilinen kaplamalar, yapay eşya ve tezgahlar, %100 doğal granit taşından imal edilmedikleri gibi çeşitli (polimer) reçineler içerdikleri için aşağıda önerilen yöntemler işe yaramayabilir ve yüzeylere zarar verebilir.

Granit rengi ve cinsi, yüzeyde oluşan bir çatlak derinliği ve boyutuna göre; tamir ve onarım için granit yapıştırıcıları (Akemi) kullanılabilir. Çatlak derin değilse (çiziğin bir tık üstü), granit yapıştırıcısı veya epoksi tek başına rahatlıkla kullanılabilir. Derin bir çatlak varsa ve içinin doldurulması gerekiyorsa, akemi tek başına kullanılabildiği gibi, alçı karışımı (granit tozu en idealidir) ile birlikte de kullanılabilir. Bir çok renk çeşidi bulunan aynı zamanda güçlü yapıştırıcı etkisi bulunan akemi sayesinde aradaki çatlakları kapatmak mümkündür. Akemi ve alçı karışımı kullanılacaksa, kullanılan alçı karışımı %30 civarında olmalıdır. Daha fazla alçı eklenmesi, akemi maddesinin yapıştırıcı etkisini azaltabilir ve iki çatlağı birleştirip kapatacak sağlam bir dolgu oluşmaz.

Akemi ya da epoksi veya granit yapıştırıcısı ile yapıştırma işlemi ardından iyice kuruması beklenir ve ardından, sırasıyla numarasına göre kuru pedler kullanılarak yüzey zımparalanarak pürüzsüzlük sağlanır. Cilalama da kullanılan pedler ile polisaj makinesiyle yapılacak cilalama işlemi ardından, çatlak ve dolgu izleri ortadan kaybolur ve yüzey istenilen görünüme kavuşur. Granit cinsi damarlı ve desenli ise; çatlak onarımı sonrası kalan izler, neredeyse hiç belli olmaz. Granit tek renk ve özellikle koyu renk (siyah) ise; derz dolgusu ve granit rengi birbirini tutmazsa, onarılan bölge göze çarpabilir.

Çizilmiş granit yüzeyler için silim ve parlatma işi yapan yüzey yenileme firmaları, profesyonel cihaz ve ekipmanlarla yüzeyleri eski haline döndürebilirler. Gerekli ekipmanlarınız varsa, yüzeyde oluşan çizikleri kendiniz de onarabilirsiniz. Burda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çiziklerin yüzey üzerinde kapladıkları alan ve derinlikleridir. Bu derinliklere bağlı olarak kullanılacak pedlerin ölçüleri, doğru işlem yapılabilmesi açısından önem taşımaktadır.

Eğer yüzeyde çatlak veya kırık parça var ve onarımı yapılacak ise; hızlı çıkarılabilen plastik el kelepçesi bulundurmak işinizi kolaylaştırır. Böylece yapıştırıcı henüz kurumadan parçaları birbirine sıkıca tutturabilirsiniz.

Çizik Giderme Uygulama Aşamaları

  • Çiziklerin giderilmesi
  • Yüzeyin parlatılması
  • Koruyucu cila sürülmesi (Emprenye)

Çizik Gidermede Kullanılacak Malzemeler

  • Polisaj Makinesi
  • Kuru Ped (Grid Numaraları 50 – 100 – 200 – 400 – 800 – 1500)
  • Cilalama Pedi (Gridler: 300 – 500 – 1000 – 2000 – 3000 – 6000 – 10000)

Granit Yüzeyde Çizik ve Çatlak Giderme

Granit yüzeylerde çatlak ve kırık parçayı onarma işlemi yapılacaksa; ilk olarak çatlamış parçayı ana parçadan nazikçe ayırmak olmalıdır. Eğer parça ayrılmazsa araya sürülecek yapıştırıcı ayrılmış bölgenin tamamına nüfus etmez ve iki parça birbirini tam manasıyla tutmaz. Kopan parçalar akemi veya benzer dolgu derzleri ile yapıştırılıp kelepçe ile birbirine tutturulur ve kurumaya bırakılır. Çizik giderme ve cilalama uygulamasında ilk aşama; yüzey üzerindeki hasar durumuna bağlı olarak kuru ped ile zımparalama işlemi yapılır. Hafif çizik var ise; 200 numaralı grid ped kullanılır. Eğer tam pürüzsüzlük sağlanmaz ise; 100 numarali grid ped kullanılır. Hala pürüzsüzlük elde edilemiyorsa, 50 numaralı grid ped ile yüzey üzerinde tam pürüzsüzlük sağlanır.

Sonraki Aşama Yüzey Parlatma ve Cilalama

Yapıştırma ve zımpara işlemlerinin ardından parlatma işlemine geçilir. Burada zımparalama işleminin aksine en küçük grid numaralı cilalama pedinden başlayarak, polisaj makinesiyle (orta hızlı devirde) yüzeye uygulanır. Son aşama olan koruyucu cila yüzey parlaklığının belli bir süre kalıcı olmasını sağlayan, cilanın zeminle kaynaştırılması ve dış etkenlere daha dayanıklı olması için doğal gözeneklerin doldurulması işlemidir. Emprenye (koruyucu cila - mühürleme) sonrası, yüzey üzerinde hiç bir işlem yapılmadan cila türüne göre, kuruması ve zemine işlemesi için 4-24 saat arası beklenir.

  • 1) 300 no'lu grid ped uygulanır, yıkanır ve kuruması beklenir.
  • 2) 500 no'lu grid ped uygulanır, yıkanır ve kuruması beklenir.
  • 3) 1000 no'lu grid ped uygulanır, yıkanır ve kuruması beklenir.
  • 4) 2000 no'lu grid ped uygulanır, yıkanır ve kuruması beklenir.
  • 5) 3000 no'lu grid ped uygulanır, yıkanır ve kuruması beklenir.
  • 6) 6000 no'lu grid ped uygulanır, yıkanır ve kuruması beklenir.
  • 7) 10000 no'lu grid ped uygulanır, yıkanır ve kuruması beklenir.

Çizilmeye Karşı Koruma Yöntemleri

Granit yüzeylerinin korunmasının en doğru yolu profesyonel cila ürünleri kullanarak düzenli aralıklarla cilalamaktan geçer. Fakat bu işlemlerin periyodik zamanlama açısından daha uzun aralıklarda olması için, extra önlemlerinde alınması gerekmektedir. Yüzeyler üzerinde kullanılan eşyaların, herhangi bir sebepten dolayı yüzeyi çizmesini önlemek için eşyaların ayak altlarına saydam koruyucu pedlerin yerleştirilmesi, eşyaların zemini çizmesini engeller. Bu sayede eşyaların baskı kuvvetinde kayması da engellenecektir. Tezgah ve masa benzeri yüzeyler içinde, şeffaf ve yapışkan granit koruma filmleri kullanılabilir.

Koruma filmi ile kaplanmış yüzey üzerinde oluşabilecek çizilmeler azalır. Vişne, nar, limon suyu, kahve, diş macunu, makyaj ve parfüm kalıntısı ve benzeri lekelerin oluşumunu engeller, granitin yüzeyin doğal görünümünü korumaya yardımcı olur. Bunların dışında eşyaların sürüklenerek çekilmesinden oluşan sürtünme sesini ortadan kaldırır. Koruma filminin faydasının yanında getirdiği dezavantajı da var. Ocak ya da fırından çıkmış tepsi tencere çaydanlık gibi ağır sıcaklık veren eşyalar yüzey üzerine altlıksız konduğunda filmi eritir ve granitin yüzeyine yapışmasına neden olabilir.